Nadat het klooster van de clarissen in Boxtel tot 2 keer toe (in 1540 door brand en in 1543 door de Geldersen verwoest) vluchten de zusters in 1580 naar den Bosch. In 1611 keren zij weer terug naar Boxtel. In 1717 moeten zij weer weg en vinden onderdak in het klooster in Hoogstraten (België).

In 1719 pachten zij een stuk grond in het Graafschap Megen met de hoop op een veilige toekomst en beginnen met de bouw van het klooster op de runes van het kasteel. Begin 1720 komen de eerste zusters aan in Megen en wonen zo lang in een door de pastoor gebouwd huis. Op 30 april 1721 is het klooster zover klaar dat de zusters het klooster “St.-Josephsberg” kunnen betrekken. Het klooster wordt steeds meer uitgebreid. Naast de refter komt de keuken, het washuis, de ziekenkamers, het lavatorium, het spindeke en de toiletten. In 1722 wordt het eerste bier uit eigen brouwerij gedronken. In 1740 komt de kapel met orgel bij het klooster. De zusters voorzien in hun onderhoud door de fabricage van vlugzout en balsem de Maltha, welke als geneesmiddel verkocht worden dat in 1756 verboden wordt. In 1766 beginnen zij ook een hostiebakkerij. Op 27 september 1794 komen de fransen in Megen. De soldaten trappen de poort van het klooster in en worden door de rector tegen gehouden. Dit geeft de zusters net genoeg tijd om Megen in te vluchten en bij de megenaren onder te duiken, ‘s-Avonds kunnen zij gelukkig weer terug naar hun klooster. In 1798 confisqueerden de fransen alle kloosters en verbieden de kloosterlingen om nog novicen aan te nemen.

In 1800 wordt het graafschap verkocht aan de Bataafse republiek. Dit verontrust de zusters nog veel meer, omdat zij door de republiek ook al uit Boxtel verjaagd zijn. Tot in 1812 Napoleon een decreet uitvaardigt en het klooster domeingoed van de staat wordt, de zusters moeten het klooster binnen een maand verlaten hebben. Gelukkig vinden de zusters onderdak bij de dokter in Megen en enkele goedgezinde mensen in Oss. In juni 1814 krijgen de zusters toestemming om weer naar het klooster terug te keren, maar ze moeten wel huur gaan betalen en mogen nog steeds geen novicen aannemen.

Koning Willem II geeft alle kloosters in 1840 weer de volledige vrijheid. Het klooster heeft in al die jaren geen onderhoud gehad en dat was goed te zien. In 1896 wordt begonnen met de bouw van een nieuwe kapel aan de zuidzijde van het klooster. De ziekenkamers en werkkamer verhuizen naar de plaats van het oude kapelletjeen de oude ziekenkamers worden verbouwd tot hostiebakkerij. In 1956 wordt er centrale verwarming in het klooster aangelegd. Dit is een hele verbetering omdat er sinds de bouw van het klooster slechts 2 kachels aanwezig waren, een in de keuken en een in de ziekenzaal.

Vanwege betrokkenheid van 250 jaar met Megen krijgen de zusters Clarissen van de Megense bevolking een heuse auto Renault 6 cadeau. De auto werd door H. Voet namens het feest comit overhandigd aan Abdis zuster Johanna als dank voor hun betrokkenheid met Megen, dat velen in tijd van nood altijd bij de zusters terecht konden en dat zij de gemeenschap geestelijk en materieel helpen. Zuster Johanna ziet in het cadeau uitgedrukt dat Megen de zusters waarderen in de levenswijze die zij gekozen hebben. De zusters zijn geen specialisten in de materiele vooruitgang. Als slot van deze overhandiging zinspeelt zuster Johanna nog op het cadeau en zegt tot slot: Laten we in alle opzichten onder Gods zegen moedig de toekomst in rijden.

Het gebed neemt een hele grote plaats in het leven van de zusters, maar de levensstijl is sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw wel veranderd. Van het strenge slotklooster, waar men familie tijdens het bezoek alleen van achter tralies zag en er een afscheiding stond tussen het priesterkoor en de kapel, gaan de zusters 4 dagen per jaar op vakantie , wordt er ‘s-Avonds televisie gekeken en mag er tijdens het bezoek gesproken worden.

Tegenwoordig kunnen mensen die stilte en bezinning zoeken, kunnen bij de zusters terecht en 1 of enkele dagen in het klooster verblijven en met de zusters meeleven. Ook houden de zusters diverse meditatie- en bezinningsdagen, om op zoek te gaan naar de vervulling van wat u zoekt en vraagt. U bent van harte welkom om samen met de zusters op zondagmorgen de Eucharistieviering van 9.00 uur bij te wonen. Meer informatie over het klooster en de zusters kunt u vinden op:

www.clarissen.nl

assisie aan de maas